140501-bungalovi1

Prva pomoć

Ova radionica obrađuje opasnosti i povrede koje obično nastaju prilikom kretanja u prirodi i učesnicima ukazuje na načine zaštite kako ne bi došlo do povreda, a kada do njih dođe, načine kako mogu priručnim sredstvima ukazati prvu pomoć.

sl8

Radionica je zamišljena da učesnicima pruži osnovna znanja kako mogu ukazati samo pomoć i amatersku prvu pomoć unesrećenima priručnim sredstvima. Na ovoj radionici se posebno obrađuju: sunčanica, posjekotine, uganuća, lomovi, opekotine, promrzline, ujed zmije, načini transporta unesrećenih, imobilizacije i dr.

sl7

sl9

Info Kontakt

Odred Izviđača Trebinje
Sjeverni logor 66, 89101, Trebinje
Supervizor kampa i starješina OI Trebinje
Nebojša Ratković
tel: +387 (0) 65 577 245
e:mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Ekologija

Ekologija omogućava da se prodre u tajne prirode, što je čini veoma interesantnom naukom, ali ekologija je i antropocentrična nauka omogućava čoveku da prirodu koristi štedljivo, ne narušavajući uravnotežene odnose. Prvi zakon ekologije kaže da svaki živi organizam razvija neprekidnu i stalnu vezu sa svim drugim elementima njegove životne sredine.

Društvo

Društvo se može definisati kao cjelokupnost odnosa ljudi prema prirodi i međusobnih odnosa ljudi. Pojedinačne, emocionalne i intelektualne veze među ljudima rezultat su njihovih pojedinačnih volja, ali odnosi u koje stupaju živeći u naciji, naselju ili porodici su nužni, s obzirom na objektivnost ovih dijelova društvene stvarnosti.

Priroda

Priroda je, u najširem smislu, ekvivalent prirodnom svijetu, fizičkom univerzumu, materijalnom svijetu ili materijalnom univerzumu. Priroda se odnosi na fenomen fizičkog svijeta, kao i na život uopšte. Pojam prirode i prirodnog je takođe suprotan pojmu natprirodnog.